گفتمان (Discourse)به طور کلی به بافت زبان در مراحل فراتر از جمله اطلاق میشود. تحلیل گفتمان یکی از ابزارهای تحلیل متون ادبی است که ارتباط بین ساختارهای گفتمانمدار و دیدگاههای اجتماعی حاکم بر آن را مورد بررسی قرار میدهد. در تحلیل گفتمان به بررسی متون ادبی از جنبه ساختارهای زبانی و بافت متنی و هماهنگی آنها با بافت موقعیتی پرداخته میشود. قرآن به عنوان کتاب قانون و برنامه بشر همواره مورد پژوهشهای بلاغی ونحوی بوده است؛ اما از این منظر کمتر به آن پرداخته شده است. این پژوهش برآن است تا با روش توصیفی-تحلیلی و از منظر تحلیل گفتمان به بررسی گفتگوهای دو طیف ایمانی مومنان و منافقان پرداخته، و تناسب و انسجام بافت متن در ساختارهای مختلف و بافت موقعیتی آن را مورد مداقّه قرار دهد. برآیند پژوهش نشان میدهد که ساختار این گفتمان اعم از ساختار بیرونی (شامل سطح آوایی، سطح نحوی و سطح دلالی میباشد) و ساختار درونی (شامل محتوا و عواطف گفتمان است) متناسب با بافت موقعیتی آن یعنی کوتاهی و غفلت منافقان از امر جهاد وانفاق جان ومال در راه سرسپردگی خداوند است. خداوند متعال در آیات شریفه 11-14 سوره مبارکه حدید با ارائه تصویری روشن و ملموس از حقیقت و عاقبت نفاق، در مقام ترغیب وتشویق به ایمان واقعی وتحذیر از نفاق پرداخته است.
رمضانی, فاطمه. (1400). تحلیل گفتمان منافقان ومؤمنان با تکیه بر گزیده ای ازآیات سوره مبارکه حدید. دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 3(سال سوم ،شماره4،بهار و تابستان 1400), 30-45.
MLA
فاطمه رمضانی. "تحلیل گفتمان منافقان ومؤمنان با تکیه بر گزیده ای ازآیات سوره مبارکه حدید". دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 3, سال سوم ،شماره4،بهار و تابستان 1400, 1400, 30-45.
HARVARD
رمضانی, فاطمه. (1400). 'تحلیل گفتمان منافقان ومؤمنان با تکیه بر گزیده ای ازآیات سوره مبارکه حدید', دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 3(سال سوم ،شماره4،بهار و تابستان 1400), pp. 30-45.
VANCOUVER
رمضانی, فاطمه. تحلیل گفتمان منافقان ومؤمنان با تکیه بر گزیده ای ازآیات سوره مبارکه حدید. دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 1400; 3(سال سوم ،شماره4،بهار و تابستان 1400): 30-45.