استادیار گروه قرآن و حدیث، مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)
چکیده
مقاله حاضر به دنبال نگاه تحلیلی از انعکاس سبک تنزیلی در آثار فریقین است. سبک تنزیلی اگر چه از سبکهای نوظهور است، امّا پیشینهای به قدمت تاریخ نزول قرآن دارد و روشی است که بنابر ادله موافقان این سبک، امیرالمومنین علی(ع) در مصحف خود آن را اتخاذ نموده است. سبک تنزیلی یا سبک به ترتیب نزول آیات و سورههای قرآن، از سبکهایی میباشد که گستره وسیعی در آثار فریقین داشته و انعکاسی فراتر از تفسیر قرآن یافته است. این سبک در مقابل سبک تفسیر بر اساس مصحف موجود قرار گرفته است و به بیان و تفسیر بر اساس سیر نزول میپردازد. پیروان این سبک معتقدند که سبک به ترتیب نزول به معنای تغییر در مصحف رایج قرآن نمیباشد و هیچکس با هیچ هدفی نمیتواند تغییری در ترتیب مصحف رایج ایجاد نماید. نگارندگان انعکاس این سبک را در بیان مباحث نظری (بحث از ترتیب نزول سورهها و جداول، بحث از مصحف امام علی(ع) و بحثهای مقدماتی و مبادی این سبک)، در تدوین تفاسیر به ترتیب نزول سورهها به دو صورت ترتیبی و موضوعی و در بیان مباحث تاریخی از جمله سیره رسول اکرم(ص) یافتهاند. از این رو، برای رساندن این سبک تفسیری به مراحل پختگی و کمال و از بین بردن خلأهای موجود در آن، ضرورت پرداختن به این سبک را احساس نموده و سعی در بیان انعکاس سبک تنزیلی در آثار فریقین نمودهاند. به امید آنکه این نوشتار زمینه تحقیقات گستردهتر و گامی در جهت تقریب مذاهب اسلامی شیعه و سنی گردد. مطالب این نوشتار به روش کتابخانهای جمعآوری و به صورت توصیفی ـ تحلیلی بیان شده است.
قمرزاده, محسن. (1401). انعکاس سبک تفسیر تنزیلی در آثار فریقین؛ گستره و آثار. دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 4(سال چهارم،شماره 7،پاییز و زمستان 1401), 67-92.
MLA
محسن قمرزاده. "انعکاس سبک تفسیر تنزیلی در آثار فریقین؛ گستره و آثار". دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 4, سال چهارم،شماره 7،پاییز و زمستان 1401, 1401, 67-92.
HARVARD
قمرزاده, محسن. (1401). 'انعکاس سبک تفسیر تنزیلی در آثار فریقین؛ گستره و آثار', دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 4(سال چهارم،شماره 7،پاییز و زمستان 1401), pp. 67-92.
VANCOUVER
قمرزاده, محسن. انعکاس سبک تفسیر تنزیلی در آثار فریقین؛ گستره و آثار. دو فصلنامه علمی مطالعات میان رشته ای تفسیر, 1401; 4(سال چهارم،شماره 7،پاییز و زمستان 1401): 67-92.